fbpx

Ugens insider: Hudlæge knækker koden til kollagentilskud

Vi har talt om det her. Og her. Og også tidligere. Kollagentilskud er tidens store buzz.

Hvis du vil please dit niveau af hudens vigtigste byggesten (kollagen) er den bedste løsning stadig at lave en bouillabaisse, altså den langtidssimrende franske fiskesuppe, hvor alt (hoved, brusk, kød og ben) er med. Alternativt en oksekød- eller hønsekødsuppe. For her ved vi, at optageligheden er god. ”Det er bl.a. derfor svagelige og syge altid får suppe”, forklarer hudlæge Peter Bjerring.

Hvis man ikke er lav-selv-suppe-typen, så kan kollagen-tilskud komme til sin ret. Her er  Bjerrings konklusion:

”Som tidligere nævnt er kollagen-molekyler i sig selv for store til at blive optaget i forhold til huden. Der er ikke en anderledes effekt, end hvis du spiser en bøf. Humlen er at få dem brudt op i en lille serie af mindre aminosyrer, såkaldte peptider – altså bittesmå proteindele. Derefter kommer vi til transportdelen. For vi skal have stoffet derhen, hvor kollagenproduktionen foregår, og det gør den i de såkaldte fibroblast-celler.

Det er afgørende at der i kollagenmassen, du tilfører, findes den aminosyre, der hedder hydroxyprolin – optimalt sammen med C-vitamin, som også indgår i  produktionsprocessen af kollagen. Meget tyder på, at maritimt kollagen er ekstra godt, fordi det også indeholder stoffet chondroitinsulfat, som kommer sammen med kollagenet fra brusk.”

Hvis vi ser på et par aktuelle muligheder:

IMEDEEN vil ikke ud med deres opskrift. De holder sig til INCI-listen, der siger fiskeekstrakt. Til gengæld har Imedeen på lægemiddelniveau dokumenteret effekten i utallige studier – det er derfor bl.a., at de ikke er helt billige.

LA FORTE fra Beauté Pacifique indeholder sammen med C- og D-vitamin hajbrusk (fra spisehajer) og dermed  ingrediensen chondroitinsulfat.

OSLO SKIN LAB har en INCI-liste, der oplyser hydroliseret kollagenpulver, som indeholder  hydroxyprolin. Kilden er kvæg.

SMUUK SKIN indeholder kollagenpeptider – både fra kvæg og maritime kilder – sammen med bl.a. C-vitamin. Holdet bag Smuuk Skin var en del af det team, der i sin tid udviklede Imedeen.

KONKLUSION: I værste fald får du ‘bare’ samme påvirkning, som hvis du spiser en bøf eller en fisk. I bedste tilfælde får dirigeret kollagenet hen til fibroblast-cellerne, hvor optageligheden kan afhænge af kildens kvalitet og udspring. HUSK at det er din hud og din vurdering, der er den afgørende. For vi er på et område, hvor dokumentationen er lidt spredt.

HVAD KAN DU FORVENTE? Når du ser reklamer med folk, som gladeligt fortæller, at de enten nu er mere eller mindre rynkefri eller er er blevet en håndfuld år yngre ved at spise det pågældende tilskud, så vær på vagt. Kritisk nysgerrig, som man siger. For hvad taler vi om? Taler vi om fem år, hvor de også har svømmet dagligt og levet godt af fisk, grønt og kærlige relationer? Eller fem år i kulkælderen med druk, sorg og Nutella til morgenmad?

I følge Bjerring kan du på suppe/tilskudskontoen måske tilføre 5-12% mere kollagen. Og mere kollagen vil betyde en anelse mere fyldig hud, som har den dominoeffekt, at linjer bliver gladere, mere mætte at se på. Udglattet en smule. Det er på det niveau, vi bevæger os.

PS: HUSK Instagrams vis-mig-din-hylde på @beautyspace #beautyspaceshelf, og husk at nævne navnet på det produkt, du mangler. Hvis du altså overhovedet mangler noget. Vi finder 10 heldige hoveder på mandag.

12/03/2019
Den ene ting, der skal være styr på
Derfor har Hudplejepyramidens bund egen hylde hos mig
14/03/2019
Linjer eller solpletter? Her er de 4 bedste ingredienser
Velkommen i reparations-afdelingen

Kommentarer

 • @ Bente, du er velkommen til at sende mig INCI-listen. Har den ikke lige i hovedet. KH Anette

  18/03/2019
 • Bente

  Hvad tænker du om Vitavivas Wrinkle away?

  15/03/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle spørgsmål – det er et varmt emne. Jeg takker for ALLE kommentarer. De er læst og nydt. Og tak for al deling af erfaringer. Anni for pokker…jeg smiler stadig af din herlige kommentar om grin, hvidvin og venner i solen. TAK. Her svar på spørgsmål:

  @ Salli, jeg skæver til mængden af dokumentation, hvor Imedeen sidder tungt. Jeg er også positivt påvirket af, hvem der står bag Smuuk Skin.

  @ Gry, du får ikke en mere præcis konklusion end denne her. Desværre.

  @ Nina, optimal en lille portion dagligt. Tjek bone broth eksperterne ud mht. opskrifter.

  @ Gry Astrid, ja mht. dokumentationen, du spørger om.

  @ Michelle, A-vitamin tabletter mod pigmentpletter lyder mystisk. Typisk har vi ikke A-vitaminmangel i Danmark (vi får nok via kosten). Jeg tør ikke sætte nogen alder på. Det er individuelt.

  @ Matilde, nej det har du ikke. Mit blotte øje kunne ikke se forskel. Jeg har dog også prøve andre ting…som eksempelvis, og i en anden boldgade…Ultherapy uden det var muligt at se forskel.

  @ Teresia, hvis Imedeen ikke giver dig nogen følelse af forbedring efter 5 mdr., så synes jeg endelig at du skal stoppe. Hvad er ‘de andre ting’ du nævner?

  @ Camillar Ivarsson, HURRA, hvor er det dog fantastisk læsning. Jeg anede ikke at de fandtes i Matas. Klart du kan lave en DIY version. TAK fordi du deler din gode erfaring.

  @ Inge G, tak for tilliden, men det tror jeg at andre er bedre til end mig. Mht. en god opskrift.

  Stor hilsen Anette

  14/03/2019
 • Leafysmoothie

  Jeg er nu ret glad for bonebroth, men hvis jeg spiser proteinpulver så snupper jeg gerne et animalisk og fiskebaseret collagenpulver. For hvorfor ikke hvis proteinerne skal oppes kan jeg jo også satse på rouletten og få lidt kollagen indover hvis jeg er heldig som din gode hudlæge bekræfter, cool. Og for mig som ikke glad for komælk er mange af de andre proteinpulver vallebaseret eller planteproteiner som er hårde for min mave (ært mm). Tak for at rede det ud, og det giver så meget mening! <3

  14/03/2019
 • Mia

  Jeg har taget skin care collargen filler fra new nordic de sidste par år og det har virkelig også haft en god effekt på min hud. Produktet er lidt billigere end dem du nævner og tror desværre ikke de har så meget dokumentation med sig som f.eks Imeedeen. Men grundet egne erfaringer kan jeg kun sige det er et super godt produkt der virker som lovet.

  14/03/2019
 • Inge Gammelgaard

  Kære Anette,
  Vil du ikke bringe din opskrift på bone broth endnu engang?Jeg synes den er vældig relevant at få genopfrisket i denne forbindelse 🙂

  14/03/2019
 • Camilla ivarsson

  Hej Annette
  Nu er jeg altså blevet nysgerrig har i lang tid tænkt på; hvorfor kan man så ikke bare spise hajbrusk tabletter og vitaminpiller. Det koster en brøkdel, har selv gjort det efter jeg blev lidt træt af prisen på Beauty Pacifiks kosttilskud. Jeg så på engredienslisten og købte så hajbrusk tabletter i Matas og indtog den tilsvarende mængde. Min hud, ja, er blevet pænere men jeg læste også din dejlige bog og har fulgt dine gode råd i et år nu. Med BP kosttilskud forsvandt nogle lidt tørre røde pletter på hænder og lår, og kom igen ved ophør. Men pletterne reagerede på samme måde med Matas hajerne så er lidt nysgerrig på om andre har gjort det samme og lavet DIY kosttilskud og selvfølgelig også hvad du måtte mene om det. Tak for en altid spændene og lærerig blog,

  14/03/2019
 • Teresia Riis

  Hej undskyld jeg lidt “tung” her er det lidt spild af penge ( jeg spiser imedeen time hver hver dag) men jeg spiser også alt det du nævne af madOg synes helt ærlig ikke at der er nogle forskel… har spist imedeen i 5 mdr. Nu‍♀️ Kh Teresia

  13/03/2019
 • Matilde

  Hej Anette,
  Har jeg misset opdateringen omkring dine egne erfaringer med kollagenpulver?

  13/03/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle kommentarer. Jeg er tilbage med svar torsdag morgen. KH Anette

  13/03/2019
 • Michelle

  Hej Anette.
  Fra hvilken alder vil du anbefale disse produkter?
  Jeg døjer meget med pigmentering og har fået anbefalet at supplere min hudpleje med A-vitamin piller op til sommeren. Har du erfaringer med dette?

  13/03/2019
 • Gry Astrid Larsen

  Ps: Og er C-vitamin ikke den bedste til kollagen?

  13/03/2019
 • Gry Astrid Larsen

  Ps: Og er C-vitamin ikke det bedste ift. kollagen?

  13/03/2019
 • Gry Astrid Larsen

  Jeg forstod ikke helt lægens konklusion…
  Er bøf og fisk mere effektivt end kollagenpulver – uanset?
  Og er Imedeen stadig det mest veldokumenteret ift. kosttilskud?

  13/03/2019
 • Berit Jensen

  hmm jeg tænker hvad med en combi af suppe kogt på kylling og kraftben og imedeen som sikkert er med fisk…måske????

  13/03/2019
 • Nina

  Jeg har et par spørgsmål.

  Hvor tit skal man så spise suppe?

  Og er der en forskel på alm. suppe og bone both, som også er ret oppe for tiden?

  13/03/2019
 • Anni

  “Taler vi om fem år, hvor de også har svømmet dagligt og levet godt af fisk, grønt og kærlige relationer? Eller fem år i kulkælderen med druk, sorg og Nutella til morgenmad?”

  Lige præcist! – Eller mindre trist; fem år i solen med hvidvin, grin og veninder. Dét giver også tørre kragetæer og forstørrede porer 🙂

  Kh Anni

  13/03/2019
 • Hej Anette.

  Mange tak for indlægget. Jeg tror jeg vil servere bouillabaisse til næste tøse-kom-sammen. Vi trænger vist alle til en opstramning hist og pist, efter en gin n’ tonic cocktail-opstrammer vel at mærke! 😉

  Har også læst mig frem til at marin kollagentilskud er bedst til anti-age hudpleje – især når de er kogt på vildt fisk som torsk.

  Er selv kommet på Collagen Premium+ tilskud og er på første måned – så er spændt på resultater om 8 uger. 🙂 Men har nu tænkt mig at tage det så længe jeg kan.

  Men er samtidig gået amok med anti-age produkter til ansigt og hals. Så allerede nu kan jeg se at min hud ser velplejet ud og makeuppen sidder og ser bedre ud. 🙂

  Kaffe er udskiftet med organic herbal tea (koffeinfri) på arbejdet (drak 8-10 kopper om dagen). Resultat: Ture til “det lille hus” er blevet langt mere imellem og sover bedre.

  Vaskekluden er fundet frem til mekanisk eksfoliering om morgen (efter at have læst din blog).

  Ja, mange ting på en gang. Men man går også amok når man en dag ser sig selv i spejlet med alt for mange synlige aldringstegn hist og pist. 😀

  Endnu en tak for en sober blog om skønhed.

  13/03/2019
 • Christina Kragh

  Ps. her er vi ret vilde med bone broth af kylling ben kogt mindst 24 timer

  13/03/2019
 • Christina Kragh

  Jeg har et langt bedre tip og billigere og smager godt fru poulsen haha ha….Kanelsnegle!!! Siger det bare

  13/03/2019
 • Gry

  Hej,
  Jeg forstår ikke helt konklusionen? Er en bøf eller fisk mere effektivt? Og er kollagenpulver overflødigt? Imedeen virker mest “troværdigt” ift. hudlæge-niveau.

  13/03/2019
 • salli

  Spændende læsning når især kollagenpulveret er over alt.

  Bruger du selv nogen af ovenstående produkter?

  Kh
  Salli

  13/03/2019
 • Lotte

  1000 tak for en super forklaring – jeg hopper ikke på fiskesuppen, men vil derimod fortsætte med imedeen 🙂

  13/03/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Tina, ;o)

  @ Smeera, dette indlæg handler kun om kosttilskud. Se tidligere indlæg om kollagen-effekten smurt på huden.

  Stor hilsen Anette

  13/03/2019
 • Ret godt indlæg, når man nu er typen som prøver det hele:-)
  Tak og god dag!

  13/03/2019
 • Smeera

  Hej Anette
  Hvad med flydende collagen – den fra Algenist? Er det noget der heller ikke kan trænge ind i huden?

  13/03/2019