Den enkle step-by-step rækkefølge

Alder har aldrig været nogens hudtype lød overskriften i mandags. Lad os rykke den helt ind på badeværelset – og endelig langt væk fra blind og hovedløs søgen efter magi og mirakler i hudpleje. Alle indholdsstoffer herunder er veldokumenterede – og gode at kende, så det er nemt at navigere i på samme måde, som du kan skelne mellem hylderne i et supermarked, alt efter om det er aftensmad eller rengøringsmidler, du søger.

 • Morgenrutinen går på at fremtidssikre det, du har kørende

Alt andet er ligegyldigt, hvis ikke fundamentet er på plads. Så start med Hudplejepyramidens nederste trin, som skal på i dagtimerne. Uanset hudtype og hudtilstand er der kun brug for fire ingredienskategorier:

Fugtmætning: Kig efter ingredienser, der kan tiltrække og binde fugt. Det kan især hyaluronsyre og glycerin, som begge er lette at spotte på en indholdsoversigt.

Fedt: Mængden afhænger af, hvor selvsmørende du er. Fedtet hud har sjældent brug for endnu mere fedt. Men har du normal til tør hud, fungerer det godt at forsegle fugten med fedt. Gå efter lette planteolier som squalaneolie, jojoba- eller hybenkerneolie frem for tunge, vaselineagtige olier som petrolatum og paraffin.

Antioxidanter: Gerne et alsidigt batteri, for de virker som effektive stopklodser for de aggressive iltmolekyler, som kun er ude på at skabe ballade og ælde huden. Der findes utallige – fra grøn te til resveratrol, Q10, niacinamid (B3-vitamin), C- og E-vitamin. Frem for at fokusere på en enkelt, så gå efter en holdindsats fra flere forskellige.

Solfaktor: Den billigste fremtidssikring, du kan give din hud. Nem at spotte, fordi den skal fremgå på emballageforsiden med SPF og et beskyttelsestal.

RÆKKEFØLGEN OG HELE HUMLEN:

Du kan enten sikre dig alle fire ting i én ansigtscreme, og hvis du gør, så bare sørg for, at du altid smører creme på letfugtet hud. Ikke jo dryppende våd, bare som i når man har presset en hårdopvredet vaskeklud mod huden. Eller du kan gå til sagen lag-på-lag med først mist, serum, creme og olie. Kom altid det mest vandede først og det mest fedtede til sidst, så fugten forsegles.

Se gerne min rutine her (som jo ikke nødvendigt matcher dit behov) og flere rutine-bud med konkrete produkter i bogen Seriøst Bedre Hud her (som også kan lånes på biblioteket).

 • Aftenrutinen er hardcore reparation

I midten af Hudplejepyramiden® er reparationsafdelingen, hvor tre ingrediens-kategorier har tungtvejende dokumentation for deres virkning. Især når det gælder koks i pigmenterne, forstørrede porer, akne og rynker. Her er natten oplagt at tage i brug. Ikke fordi indholdsstofferne ikke virker om dagen, men fordi der er pladsmangel i dagtimerne. I forhold til niacinamid, så er den uddybet i mandags

A-vitamin: Findes i flere styrker og varianter med det til fælles, at der er tale om en styrkende ingrediens, der kan mildne akne, opklare pigmentpletter og øge mængden af kollagen (hudens vigtigste byggesten). A-vitamin kan spottes som bl.a. retinol, retinyl palmitat og hydroxypinacolone retinoate. Findes typisk i serum eller creme.

Frugtsyrer: Bruges i kombination med A-vitamin og dagens solfilter som en kraftfuld trio, der kan udbedre solskader, akne eller generelt misvedligehold. Glykolsyre, mælkesyre og salicylsyre er de mest brugte og kan især forfine hudoverfladen og lysne pigmentpletter. Kan spottes som glycolic acid, lactic acid og salicylic acid. Findes i alt fra rens, masker, tonere til sera.

Peptider: Peptider kan have flere funktioner, bl.a. være udglattende som eksempelvis palmitoylpentapeptid (Matrixyl) og acetylhexapeptid-3 (Argireline). Findes i serum og creme.

RÆKKEFØLGEN OG EN VIGTIGHED:

Rens hud om aftenen, så dagens snavs, SPF og silikonestoffer kommer af, og brug en almindelig bomuldsvaskeklud om morgenen (det er virkelig de færreste, der bliver møgbeskidte i løbet af natten).

Igen skal det mest vandede på først, hvis du bruger flere ting. Eksempelvis en frugtsyretoner efterfulgt af en peptide- eller A-vitamincreme. Se min aftenrutine her, og få flere rutinebud i Seriøst bedre hud – bl.a. til sart hud.

Grib med jævne mellemrum i egen kind for at se, om du arbejder med eller imod din hud – det er nemt at se i et forstørrelsesspejl (selvom man kan blive forskrækket første gang).

OG LIGESOM de færreste køber al mad ét sted, så forvirrer du ikke din hud ved at blande mærker på kryds og tværs. Du skal selvfølgelig købe fra samme mærke, hvis du elsker, at ting matcher. Kun frugtsyrer kan være en dårlig idé at blande fra forskellige producenter, fordi du mister overblik. Din holdning (og økonomi for den sags skyld) har naturligvis den afgørende indflydelse på dine valg: Øko eller ikke øko, med eller uden parfume, fra lokale producenter eller ej, med eller uden certificeringer.

SKAL VI TAGE NOGLE EKSEMPLER liveJeg vil mægtig gerne køre nogle rutine-bud igennem, hvor vi sætter gode produktbud på. Kom med ønsker, så tager vi nogle stykker på Instagram under @beautyspace.

15/09/2021
VIND Seriøst bedre hår og en tur i forkælelses-stolen
Hovedgevinst er for dig med gråt hår, men der er trøstepræmier
20/09/2021
5 hudlægers bud på yngre hud
Lige til at copy paste

Kommentarer

 • Emilie F

  Jeg har nu hørt flere sige, at man ikke skal bruge noget under A-vitamincremen om aftenen, fordi det kan ‘blokere’ for den fulde effekt af a-vitaminen. Hvad tænker du om det?

  27/09/2021
 • Sanne

  Jeg er kommet lidt bagud. Findes der virkelig een creme som klarer hele morgenrutinen? Kan ikke huske jeg læste om den i bogen. Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  23/09/2021
 • Anette+Kristine+Poulsen

  Tak for din tålmodighed. Jeg er retur med repons tirsdag aften (21/9). Nogle af rutinerne bliver pt. vist på IG under @beautyspace (Charlotte og Maria).

  KH Anette

  21/09/2021
 • Caroline Dahl

  Meget gerne nogle bud på dagcreme som i ét produkt kan dække nogle af de elementer som pyramidens nederst trin i indeholder ☺️

  19/09/2021
 • Isabel

  Lige et spørgsmål mere – hvad er miscellar water og hvad bruger man det til?

  19/09/2021
 • Nanna Olesen

  Et spørgsmål til aften rutinen: Jeg tager mine produkter ind i sofaen og ser tv, mens jeg ordner ansigtet om aftenen. Jeg kører pt. Rosee Visage toner med cleanser fra Phytomer, på en vatrondel som rens, så serum og creme eller olie. Det funker fint, for jeg vil kunne ordne det i sofaen, fremfor at skulle ud foran vasken, og det job klarer Roser Visage. Den er mild for huden og gør jobbet, men jeg tror ikke der er noget i den, som gør noget særligt for min hud. Jeg ved godt, at du sværger til cleansers som PHformula mv., og at toner er overflødige, men hvis man nu gerne, som jeg, vil kunne klare rensen om aftenen med en vatrondel, har du så nogle gode forslag? Jeg har temmelig sart, kombineret hud, med tendens til lidt rødme og en smule urenheder. Jeg bruger ikke tung make-up, det er morgens hudpleje, dagen og en smule pudder/mascara der skal renses af, og så får ansigtet en reel cleanser i badet om morgenen 😉

  18/09/2021
 • Kis

  Kære Anette – det er da et godt tilbud. Jeg vil gerne blive klogere på anvendelse af EGF serum
  Jeg har tør moden hud og vil gerne gøre en ekstra indsats.
  Hvordan får jeg det bedste udbytte af EGFserum i min aftenrutine. Der er delte meninger om anvendelse af a-vitamin sammen med EGF. Jeg bruger c vitamin om morgenen og gerne BHA et par gange om ugen om aftenen (men ikke nu hvor jeg bruger EGF).
  Er EGF serum en syre – måske et lidt pinligt spm, men jeg er lidt usikker på at udnytte produktet.
  Bedste hilsner fra Kis

  18/09/2021
 • Ditte H

  K-Beauty morgen- og aftenrutine hvor man får dækket hud-behovspyramiden kunne være helt fantastisk! 🙂

  18/09/2021
 • Birgitte

  Gerne bud på teenagehud. Har drenge så jo færre steps jo bedre.

  18/09/2021
 • Lotte Munk

  Bak har lavet en olie med SPF. Det synes jeg altså er smart her på denne årstid.

  Mvh. Lotte

  17/09/2021
 • Lone Lærkegaard

  Et ønske om et bud på hvordan passer man bedst sin hud omkring næse og kinder , hvor de små kar er blevet røde .

  17/09/2021
  • Trine

   Det vil jeg også gerne vide mere om. Synes min næse er blevet mere rød efter at have fået IPL-behandling. Kan det passe?

   20/09/2021
 • Nana

  Bud på veganske og økologiske produkter til hud som lynhurtigt lader ubalancer komme op til overfladen ☺️

  17/09/2021
 • Pernille

  En budgetvenlig daglig (aften) enzymrens? Er iøvrigt ikke på instagram. Jeg synes dem fra Dermalogica og PhFormula er dyre. Hvad siger du til Mellisas rensemælk:
  Ingredients: Aqua, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Sodium Hyaluronate, Chamomilla Recutita Flower Extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Undaria Pinnatifida Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Salix Alba Bark Extract, Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, C15-19 Alkane, Polyglyceryl-6 Laurate, Polyglycerin-6, Ananas Sativus Fruit Extract, Vitis Vinifera Fruit Extract, Passiflora Incarnata Fruit Extract, Melissa Officinalis Leaf Extract, Poria Cocos Polysaccharide, Pyrus Malus Fruit Extract, Lysine, Magnesium Chloride, Potassium Chloride, Sodium Chloride, Ascorbyl Palmitate, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate.

  17/09/2021
 • Cecilie Petersen

  Tak for indlæg! Men: olie EFTER dagcreme, eller?!

  Vh Cecilie

  17/09/2021
 • Isabel Sommer

  Åh det ville da være det bedste efter at få både rækkefølge og produkter på plads. Jeg er 52 år og min hud er fedtet på næsten med synlige porer og ellers normal/tør. Jeg har selvfølgelig også rynker efterhånden 🙁

  Jeg har pt i mit skab:
  Skin resurfacing cleanser
  Antioxydant hydramist
  Biolomin c
  Dynamic skin recovery
  Alt sammen fra dermalogica

  Peel maske
  Fugemaske
  Alt fra Ecooking

  Bioeffekt egf serum

  Og din a vitamin

  Mangler jeg noget? Og hvilken rækkefølge?

  Jeg har ikke brugt det endnu da jeg har været 2 uger i Grækenland og har to uger mere i oktober og var bekymret for om det gik med solen

  Jeg har også en DermaRoller fra Ecooking

  Kan du sige lidt om den nye egf creme fra bioeffekt? Den er jo dyr – tror du den er pengene værd? Hvis ja, hvor skulle den ind i min kommende rutine?

  Jeg er åben for bud på andre produkter også

  På forhånd TAK

  17/09/2021
 • Annelise

  Det ville være fantastisk, hvis der kunne komme et bud til den ældre hud- fra 65 +- med slaphed, rynker osv ..Denne aldersbetonede udvikling, kan jo ikke fjernes, når den er ” ankommet ”

  17/09/2021
 • Maria

  Måske noget om rutiner tilpasset hudtype? Jeg er i tvivl om min hudtype (har fået forskellige ting at vide) – fx at jeg har sensitiv og dehydreret hud, men alligevel fedter jeg i løbet af dagen. Er det mon grundet en fed dagcreme med høj SPF?

  17/09/2021
 • Signe

  Super godt og givende indlæg!
  Jeg ville ønske du ville lave “ Den enkle step-by-step rækkefølge” til gravide og ammende. Jeg ved du har lavet en oversigt over ingredienser man skal undgå som gravid, men en rækkefølge til gravide der fortæller hvilke ingredienser der passer godt og plejer huden til gravide savner/ønsker jeg

  17/09/2021
 • Charlotte Hede

  Jeg ville ønske mig et bud til tør hud, både dag og aften. Budgetvenligt og med hensyntagen til stoppede porer pga selvbruner afhængighed❤️

  17/09/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.