Eksperter mener, Botox ælder

LYT til dagens tekst her:

 

I got Botox and I asked the doctor “how many years younger will this make me look?” and he was like “Zero. You’ll just look like the other girls your age who have also gotten Botox.” DANA DONNELLY, skuespiller, forfatter og komiker – Los Angeles (på Twitter)

Hvis du har set Top Gun 2, har du muligvis tænkt, at skuespiller Tom Cruise ser ualmindelig frisk og fit ud. Selv kiggede jeg som besat på hans hud, der tydeligvis er velholdt på den fugtmættede og solbeskyttede måde – og med hvad der ligner en intakt mimik mellem brynene og i panden.

Cruise fik mig først til at tænke på plastikkirurg Bonnie Erichsen, som for nylig sagde, at det ikke hjælper at få ansigtet blæst glat, hvis man samtidig går usikkert. Og netop rankheden, den åbenlyse træning (manden laver efter sigende sine egne stunts) og letheden, hvormed han bevæger sig, lader til at være en del af Cruisepakken.

Dernæst kom jeg i tanke om en artikel bragt i The Telegraph for nylig med overskriften, at Botox ER de nye rynker: “Why Botox can make your wrinkles worse.” Underoverskriften lyder sådan her: ”Ledende eksperter vender injektioner ryggen.” Der er flere argumenter. Ét af dem er, at Botox slår fejl for mange, fordi stoffet ikke gør noget ved hudkvaliteten og derfor ender som ”spotlight for aging concerns,” så man bare ser ”done not young” ud. Meget af artiklen går på Botox og risiko for såkaldt atrofi – altså svind og svækkelse af muskelmasse i ansigtet.

I lørdagens Politiken havde en journalist afprøvet nervegiften. Jeg var godt underholdt på artiklens fire sider, men desværre også meget lidt oplyst. Observationerne var sjove, lige fra jamen-jeg-er-ikke-en-der-får-Botox til pointen om glidebanen af afhængighed. Som da hun nogle dage efter behandlingen egentlig er meget godt tilfreds. Men:

”Jeg har fået øje på noget nyt. De små, fine folder under mine øjne, som med nætter uden særlig meget søvn vokser sig til ophovnede, rynkede poser. Og jeg ved jo, at Botox kan hjælpe mig, det kræver kun to stik mere.”

Det er sjovt, selvironisk, tankevækkende. Og dybt problematisk.

Det problematiske er selvfølgelig ikke, at journalisten, eller for så vidt alle andre, har prøvet eller er bruger af Botox. Man er heldigvis herre over eget ansigt. Og meget gerne uden andres indblanding.

Men hvad der er foruroligende i artiklen er, at filler bliver beskrevet (tilmed i en faktaboks!) som bestående af ”primært vand og en lille smule hyaluronsyre, som naturligt findes i kroppen.” Hvis det var tilfældet, ville den ønskede virkning jo ikke være der. I filler som Restylane er der rigtigt nok vand og hyaluronsyre, men der er også det samme krydsbindende stof i, som man bruger til at hærde plast. Der er risici forbundet med det, og at kalde det vand og hyaluronsyre svarer til at kalde Panodiltabletter for vitaminpiller.

Derudover bliver jeg urolig i stolen, når et lægemiddel som nervegiften botulinum toksin (bl.a. kendt som Botox) bliver fremført på den her måde i Politikens artikel:

 • Det bliver nævnt, at flere og flere gør det. Der er tale om en ”voldsom udvikling,” som behandlingsudbyderen siger. (Underforstået: Så hvad venter du på?).
 • Det bliver i citat nævnt af behandlingsstedet, at stoffet ikke er til at opdrive i øjeblikket (Vil det mon trigge nogens efterspørgsel og udbuds-gen?).
 • Det bliver nævnt, at Botox endelig er aftabuiseret (Igen: så hvad venter du på?).
 • Der bliver artiklen igennem brugt ord som ”smukke mennesker byder velkommen” (om behandlingsstedet), ligesom behandleren har ”velformerede læber med perfekt amorbue.” Endelig bliver Helena Christensen nævnt som ambassadør for behandlingsstedet.

Måske lægger nogen de fire punkter sammen og topper dem med, at filler jo bare er lidt af dit eget hyaluronsyre blandet med vand. For når nu flere og flere gør det, ingen rynker på næsen (og da slet ikke panden) af det, og man kan flagre side om side med Helena Christensen, hvorfor så ikke? Og muligvis skal man skynde sig, for der er mangel på stoffet.

3 ARGUMENTER, DER ER VÆRD AT OVERVEJE:

 • Injektioner som Restylane (fillers) og Botox (botulinum toksin) ændrer ikke en tøddel på din hudkvalitet, dit fugtniveau eller glød for så vidt. Hverken positivt eller negativt.
 • Det koster på troværdighedskontoen at pille ved mimikken. Andre skal bruge tid på at afkode dig. Hvilket selvfølgelig kan være en fordel, hvis du er pokerspiller.
 • Som hudlæge og professor Christian Grønhøj siger ”Ét er, hvad der er i sprøjterne. Noget andet er, hvad det gør ved vores hjerner, for der er risiko for en bivirkning med sin helt egen diagnose: Dysmorfofobi” (manglende evne til at vurdere sig selv).

VIL DU GERNE HAVE MERE KOLLAGEN? Så tjek de to filmklip med hudlæge Johan Milling Holk Poulsen. Han forklarer hvorfor og hvordan på Instagram under @beautyspace.

FOTO ANNE KRING

06/06/2022
Bløde bade-ben med farve
Rækkefølgens bedste bud er gratis
08/06/2022
Vælg en Botox-behandler, der ikke vil give dig det
Min liste over alternativer

Kommentarer

 • Kirsten

  @sanne Kan anbefale Pretty Please på Frederiksberg har selv fået fraxel her og de er fantastisk dygtige og man bliver ikke presset til noget ,som jeg desværre har oplevet hus Nage ,inden jeg var færdig var næste behandling nærmest på vej ,så på den her lille klinik får du virkelig en super behandling …

  https://prettyplease.dk/fraktioneret-laser-frax/

  20/06/2022
 • Henriette

  Tak for din analyse – jeg læste artiklen, var underholdt, men der var alligevel noget der skurede uden jeg kunne få helt fat på hvad det var – det hjalp du med her.
  Følger du paulina porizkova på insta?

  08/06/2022
 • Birgitte

  Tak for et velskrevet og underbygget indlæg, som inspirerer til at tænke i optimal og selvkærlig pleje, der med alderen som et velkomment faktum i stedet booster den sunde hudkvalitet – jeg er fan!

  08/06/2022
 • Kis

  Tak for dit informative (som altid) indlæg – og når jeg ellers læser om botox og andre vidunderkure sidder jeg ofte tilbage med følelsen – bagstræberiske gamle kone hvad venter du på, og når det nu er en sand lykke for alle andre hvorfor skal det så gå galt for mig?
  Der er ingen der skriver om de tilfælde, der ikke er gået godt. Den stigende efterspørgsel kan også ramme skævt – at der slækkes lidt på kvaliteten til fordel for at kunne levere og måske en billig pris. Hvad når vi bliver rigtig gamle – hvordan ser vi så ud? Kender vi effekten på den lange bane også uden for spejlet?
  For nogle af os er den bedste kur måske at glæde sig over livet. Hilsner fra Kis

  08/06/2022
 • Eva

  Tak. Tak. Tak Anette!❤️
  Jeg har så meget brug for det perspektiv du kommer med her. Jeg har ændret fuldstændig holdning til botox og restylane og dine ord har klart hjulpet det på vej. Jeg ser min mimik og linjer på en anden måde.
  Mimik og Linjer er jo sexet hos mænd….og kvinder!
  (Og ja man har helt lov til at synes noget andet❤️)

  08/06/2022
 • Susanne Bøg Holm

  Tak for et super indlæg som gør op med at Botox ikke er farligt eller det “fordufter” med tiden uden at efterlade birvirkninger.
  Nedenstående FB gruppe med over 20.000 medlemmer er for dig, hvis du har oplevet bivirkninger eller bare er nysgerrig på at læse hvad andre oplever af problemer med Botox.
  https://www.facebook.com/groups/224009391310103/?ref=share

  08/06/2022
 • Liv Davids

  Tak for dit oplysende indlæg, og ikke mindst din sunde kritiske tilgang til disse behandlinger.
  Også tak til Tanja Elisabeth Donbæks kommentar her, som jeg i den grad er enig i.
  Hilsen
  Liv, 58 år med rosacea og lidt rynker hist og pist

  08/06/2022
 • Kirsti Andersen

  Hurra Anette.
  Godt sagt, disse sande ord har jeg ventet på længe skulle komme ud. Håber der er mange af de Botox afhængige hører denne.

  08/06/2022
 • Claus

  Dejligt med en kritisk og oplysende tilgang til injektionsbehandlinger. Jeg synes det handler om helhedsindtrykket af ansigt og hals. Jeg får selv botox omkring øjnene, hvor min hud ser ekstra ældet ud i forhold til resten af ansigtet, men kombinerer det med overfladebehandling med IPL og grundig hudpleje med alt fra salicylsyre, niacinamid, a-vitamin og SPF. Og opstramning med Ultherapy. Injektionsbehandlinger kan sjældent stå alene.

  08/06/2022
 • Tanja Elisabeth Donbæk

  Tak for et rigtig fint skriv. Jeg er selv 43 år og har mild rosacea, som pga benhård rutine er stabil og derved er min hud i balance. Jeg bruger solcreme i ansigtet året rundt, dels pga rosacea og dels ældning og for at holde hudkræft på afstand.
  Jeg har 11 tallet lige mellem øjenbrynene. Så flot det sidder der og kigger. Ser jeg bort fra det, har jeg faktisk ikke rigtig rynker. Smilerynker ved øjnene og sådan, men ikke noget jeg tænker så meget over. Jeg er nogen gange træt af den bekymringsrynke mellem brynene. Men jeg har ikke fået gjort noget ved den. Min søster er 8 år yngre end jeg og er begyndt på botox i sit 11 tal – it runs in the family. Har også flere veninder, der gør det. Men jeg tror ikke det bliver noget for mig.
  Jeg tror det er sundt at slutte fred med, at vi ældes og i sidste ende dør. Jeg synes selvfølgelig folk skal gøre, hvad de vil. Vi lever i en – relativ – fri verden. Men jeg synes dog også, at det er problematisk, at alt kan ændres og at det bliver på niveau med en almindelig ansigtsbehandling. Det er botox jo ikke. Jeg så et billede at Madonna for nylig, hun er ikke til kende mere. Hun ser meget yngre ud, men hun ligner ikke sig selv mere.
  Jagten på ungdom vil altid trække i os, men tænker at der også er en udfordring med de kvinder vi møder på tv og i film og reklamer. Det bliver langsomt bedre. Men der er brug for flere kvinder over 40, 50, 60, 70 osv. Mænd har ikke samme “udløbsdato” tilsyneladende. Mere ligestilling her tak 🙂

  Tak for de ting du tager op, det er altid interesant.

  Bedste hilsner
  /Tanja

  08/06/2022
 • Lis chirholm

  Hej Annette
  Hjææælp…. Please…
  Hvordan undgår jeg, at pudder/concealer/Foundation sætter sig i de fine linier under øjnene på min 53 årige unge hud
  Jeg har prøvet forskellige kombinationer med og uden alverdens primere.

  Kh Lis

  08/06/2022
  • Camilla A.

   Hej Lis

   Jeg har samme udfordring, og har ikke fundet en løsning, men nu bruger jeg kun concealer i det inderste af øjenkrogen og lidt ned: jeg smiler til mig selv i spejlet og påfører på det område, som ikke bevæger sig (læs: rynker sammen). Jeg har prøvet et utal af concealere – naturligvis langtfra alle – og at begrænse område og mængde er simpelthen vejen for mig. Kan ikke pløje det hele vejen under øjnene, uden at få zebravibe efter et øjeblik. Jeg er glad for Madaras concealer, som Anette har anbefalet, og en fra It Cosmetics. Mere faste (eks. Miilds) fungerer ikke for mig.

   08/06/2022
  • Marianne

   Min favorit er Lancômes Teint Idole i meget små mængder. Bagefter setting powder som fx It Cosmetics Bye Pores … Man tror måske at pudder kun vil gøre det værre, men nej, ikke hvis det er den rigtige slags 🙂

   08/06/2022
  • Gerd Hjorth-Moritzsen

   Kære Lis.
   Jeg tænker på, om du, når du påfører concealeren husker at duppe efter med en finger. Derefter kan du med en pensel komme lidt setting powder på. Det virker for mig. .Jeg bruger concealer fra Nilens Jord. Den der er flydende i den ene ende og fast i den anden. Setting Powder er fra ELF.
   Held og lykke
   Venlig hilsen Gerd

   09/06/2022
 • Tonnya Borghill

  Tak for et rigtig godt indlæg !!

  08/06/2022
 • Marianne

  Ja, mange gode pointer, Anette, men jeg vil alligevel sige, at en veludført Botox-behandling fx i panden jo ikke (nødvendigvis) glatter helt ud. Man har stadig mimik – rynkerne bliver bare mindre dybe. Og det samme gælder et veludført brynløft; jeg gør det for at se mere frisk ud – og plejer samtidig min hud med de gode ting, du anbefaler 🙂

  07/06/2022
 • Sanne

  Har kigget nysgerrigt på IPL pga. dig, Anette – og tak for det. Men får at vide fra klinik, at Frax er bedre, når man ingen pigmentproblematikker har, blot lidt rynker hist og pist. Synes bare aldrig du har skrevet om Frax-behandling? Og du er jo lidt som et statsgaranteret lån at lytte til 🙂

  07/06/2022
   • Sanne

    Det er denne her, Anette – og TAK!: https://nage.dk/behandling/fraxel/
    Kom for at bestille tid til IPL rejuvenation, men blev anbefalet denne fraxel i stedet.

    09/06/2022
     • Sanne

      Oplevede desværre ikke den type vejledning. Blot at IPL blev skubbet til side og forslag om fraxel + botox overtog. Derfor søger jeg nu andre steder hen end N’AGE. Og jeg forsøgte så bagefter at finde info om fraxel hos dig, men måske Else Marie Lissau er den rigtige at tale med om IPL vs. fraxel.

      11/06/2022
   • Claus

    https://klinik.nage.dk/behandling/fraxel/
    Her er link til Fraxel behandling hod N’AGE. Har set andre klinikker også udbyder samme behandling.

    09/06/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.