Ingrediensen, der holder udbrud væk

Alene ordet syre får det til at gibbe i nogle. Og det er en skam. Tag bare hyaluronsyre, som er et fugtmættende sukkerstof, vi allerede selv indeholder.

Ingrediensen, der holder udbrud fra døren, er salicylsyre, og det tager ikke mange klik rundt på nettet for at få den grundopfattelse, at salicylsyre er et decideret aknemiddel. Det er det OGSÅ, men absolut ikke kun.

For der er også seriøs assistance at hente i forhold til tilstoppede porer, tørre linjer og solforskyldte pigmentpletter. Og så er salicylsyre – som kusine til alfahydroxy-syrer (AHA), antiinflammatorisk med beroligende egenskaber og dermed mere oplagt til sarthudede.

Eksfolierende salicylsyre (BHA) stammer fra pilebark og er i stand til at vriste huden fri for sløve hudceller, fjerne overskydende olie og reducere hudorme. Den har sin faste lune plads i Hudplejepyramiden® af årsagerne her:

 • Eksfolieringen fjerner den lidt støvede overflade, hud kan have, og baner på den måde vej for mere glød samtidig med at insisterende pigmentpletter i overfladen dæmpes (den vil ikke hjælpe på dybereliggende pigmentskader).
 • Som en gammeldags flaskerenser er salicylsyre, fordi den er fedtopløselig, noget af det eneste, der kan trænge ned i pore og trække i arbejdstøjet.
 • Den mindsker generne ved fedtet hud og kan dæmpe mild akne, især hvis den bliver brugt sammen med A-vitamin. Al akne, der ikke er i den milde ende, kræver hudlæge.
 • Salicylsyre holder på forebyggende vis hudorme fra døren, og så kan den købes uden recept. Nogle gange kan man have tilstopninger så stædige, at de kræver klemme-hjælp (dybderens) hos kosmetologen – her er det oplagt at bruge salicylsyre derhjemme efterfølgende.

Bagsiden, for sådan en er der, er, at du her om sommeren skal være opmærksom på, at huden bliver en smule mere lysfølsom – så vær ekstra opmærksom på solbeskyttelse eller vent til efteråret. Ikke alle tåler salicylsyre – den kan være for skrap.

Hos hudlægen (og her er det smart at vente til efter sommeren) kan du få kradsbørstige salicylsyrepeelinger med nogle andre procenter end dem, vi herunder taler om. De bliver især brugt i forhold til rosacea og akne. Du skal også vide, at når noget virker, kan der også være grund til at holde et ekstra øje. Eksempelvis har toksikolog Ewa Daniél tidligere sagt sådan her til mig – i forbindelse med en dialog om mulige, hormonforstyrrende stoffer: “Vi ved, at salicylsyre er effektiv, fordi hudgennemtrængeligheden er så god.”

Studier viser, at koncentrationer også helt ned mellem 0.5 og to procent kan gøre positiv forskel for huden – herunder er der udelukkende bud på to procent:

Produktmæssigt er der flere muligheder:

 • Probiotika-ekspertisen fra Esse får du her, hvor to niveauer af de beroligende bakterier er blandet med salicylsyre. Der er 2% i. En let gel, der også indeholder hyaluronsyre, niacinamid og aloe.
 • Niacinamid er salicylsyres allerbedste makker og ven, fordi det er en rødmedulmende antioxidant. Dermalogica blander de to på smart vis, hvor niacinamid rangerer som nummer to på indholdslisten.
 • Budgetløsningen står The Ordinary for – også i en 2% koncentration. Der er tale om et vandfrit produkt, nemlig squalaneolie med salicylsyre. Uden parfume.
 • XL-løsningen findes hos Paula’s Choice, som har en dobbeltstørrelse derude i øjeblikket. Også i en 2% koncentration og med antioxidanter og fugtmættende indhold. Uden parfume.

I TVIVL OM SALICYLSYRE ER NOGET FOR DIG? Gå altid langsomt frem. Og prøv dig frem med bare ét enkelt lille område som for eksempel næsen, hvis du har porer, der skal have lidt opmærksomhed.

@beautyspace på INSTAGRAM

Kilder: Journal of Regulatory Toxicology and Pharmacology, april 2018, fra side 245 & Journal of Experimental Dermatology, juli 2019, fra side 786.

Varedeklaration: The Ordinary og Dermalogica er købt i Magasin, kagen er et fremsendt presseeksemplar, og det samme er serummet fra ESSE.

FOTO JENS PETER ENGEDAL 

24/06/2022
Kender du mon professorens solfaktor-trick?
Dét jeg bruger hver eneste sommerdag
28/06/2022
3 områder, hvor en ansigtsmaske gør her-og-nu forskel
Plus den bedste slugging-guide, jeg til dato har set 

Kommentarer

 • Sabine

  Tak for et godt skriv! Salicylsyre er lige hvad jeg mangler i min rutine mod mine pigmentpletter som netop i denne sommerperiode forværres, trods godt med spf! Har erhvervet mig den fra Paula’s choice efter dine anbefalinger herinde, men da jeg pt ammer venter jeg tålmodigt med at bruge den – for var det ikke netop salicylsyre man mener kan have hormonforstyrrende effekt grundet den trænger dybt i huden? (Eller var det kun under graviditet?)
  Kan man introducere andet mod pigmentpletterne i mellemtiden?
  Bedste sommerhilsner Sabine ☀️

  29/06/2022
 • Sanne Larsen

  Eksistere salisyre fra ordinary overhovedet mere? Har ikke kunne finde den MEGET længe

  27/06/2022
  • Trine L

   Jeg har lige set den i Matas her i weekenden 😉

   27/06/2022
 • Fru Jakobsen

  Er jeg den eneste, der føler, at salicyl syren stripper min i forvejen tørre hud for den smule fedt, den indeholder og efterlader den sandpapirsprukken? Eller gør jeg noget galt?
  Bedste sommerhilsner

  27/06/2022
  • Ditte H

   Dermalogica er geniale! Må man spørge helt specifikt, hvilket produkt der er tale om, som på bedste vis kombinerer salicylsyre og niacinamid?

   27/06/2022
 • Trine L

  Jeg har både prøvet Skyn Icelands Peel pads, Paula’s Choice og modellen fra The Ordinary.

  Inden jeg prøvede de to sidste troede jeg st The Ordinary var mest mig, men jeg er simpelthen så vild med den fra Paula’s Choice for den føles bare mere lækker på min hud end The Ordinary, så den skal helt sikkert købes i den store udgave.
  Altså, når jeg lige er færdig med at veksle mellem BHA’en fra The Ordinary og AHA fra Jorgobé, for der er simpelthen ikke plads på badeværelseshylden 😀

  27/06/2022
 • Lene Mariegaard

  Jeg er selv glad for Paulas Choice, som bruges om aftenen under A vitamin. Min teen datter er begyndt at efterspørge et produkt der kan holde de små udbrud/hudorme for døren. Men jeg er i tvivl om et syreprodukt bliver for kras for den unge hud og hvad skal i så fald komme efter? Håber du kan hjælpe.

  Vh Lene

  27/06/2022
 • Mette Sloth

  Jeg bruger af og til Skyn Icelands Nordic Skin Peel. Rensepads med naturlig salicylsyre, som holder porerne lidt skak, den er jeg rigtig glad for.

  27/06/2022
 • Tina

  Om sommeren bruger jeg kun syre på næsen hvor jeg bøvler mest med de
  “sorte banditter” ☺️

  27/06/2022
  • Pernille S

   Har god erfaring med salicylsyre fra Pudderdåserne. Bruger den på næsefløjene, hvor der hos mig kan være udfordringer.

   28/06/2022
 • Tanja

  Og der er ogsaa the drunk elephant’s AHA/BHA Exfoliating Face Mask.

  27/06/2022
   • Tine

    Hvad er mon problemet med at der også er AHA med (jeg er nemlig ved en fejl kommet til at købe et produkt med begge)?

    17/07/2022
 • Marianne

  Ja, MEGET vigtig det med sommerperioden – især hvis man har tendens til pigmentpletter, da det sagtens kan gøre huden mindre modtandsdygtig over for lige netop det …

  26/06/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.