Kend ingredienserne, der forstærker hinanden

Hovedreglen er, at du ikke kan gøre noget graverende galt. Vi har med kosmetisk hudpleje at gøre – ikke lægemidler. Når det er sagt, findes der indhold, som dels er bakket op af studier, når det gælder virkning. Dels kan forstærke hinanden. Her er, hvad nogle af de mest veldokumenterede ingredienser kan hjælpe med:

A-VITAMIN, NIACINAMID & HYALURONSYRE

 • Mere kollagen (glattere hud)
 • Solid fugtmætning
 • Friskere hud (bedre omsætningshastighed af overfladeceller)

A-vitamin har solid dokumentation i forhold til at kunne øge hudens mængde af kollagen. Vitaminet øger også omsætningshastigheden af hudens overfladeceller – og det giver friskere hud. Husk, at nogle A-vitamintyper kan risikere at irritere huden, hvis du glemmer at opbygge tolerance. Blandt de holdspillere, der kan dulme potentiel irritation, er niacinamid, som samtidig er et effektivt værn mod pigmentpletter. Både A-vitamin og niacinamid arbejder bedst, når huden er fugtmæt – her skal vi have fat i hyaluronsyre eller glycerin.

ANTIOXIDANTER & SPF

 • Turbo på UV-beskyttelse
 • Kollagen-beskyttelse (glattere hud)
 • Værn mod ustabile iltmolekyler, bl.a. forurening

Sammen fungerer solfiltre (SPF) og antioxidanter som livrem og seler – en slags ekstraforsikring, som ingen ikke har brug for. Frem for at gå op i tårnhøj solbeskyttelsesfaktor, som altid gør en creme mindre hudkærlig, så hav fokus på, at mængden er tilstrækkelig og at der altid er antioxidanter med i den samlede smøre – dvs. enten i selve SPF-cremen eller under den i form af mist eller serum.

AHA & PHA & EGF eller A-VITAMIN

 • Glatte rynker (kollagen-pleasende)
 • Mere glød (fordi syrerne er peelende)
 • Farveudjævne pigmentpletter

Uden at være en bogstavleg, så vil peelende syrer lige fra Alfahydroxysyrer (AHA) som ofte kommer fra frugtafdelingen, og derfor i daglig tale kaldet frugtsyrer, til betahydroxysyre (BHA) – for eksempel salicylsyre og såkaldt gluconolactone (PHA) forfine og farveudjævne huden. Syrerne virker samtidig som en døråbner for det, du efterfølgende kommer på – f.eks. EGF eller A-vitamin som vi gerne vil have ned i maskinrummet. En meget effektiv kombination, der derfor også kræver forsigtighed.

NIACINAMID & BHA

 • Akne og udbrud
 • Rosacea
 • Normaliserende på forstørrede porer

BHA, typisk salicylsyre, er anti-inflammatorisk, fedtopløselig og eminent til at trænge ned i hver eneste pore. En genial makker med niacinamid, som dulmer rødme, øger fedtsyreniveauet og beskytter huden. Salicylsyre har den bagside, at den kan være udtørrende – så igen, go easy.

E-VITAMIN & C-VITAMIN

 • Mere glød
 • Superbeskyttelse, også som støttestrømpe for solfiltre

To beskyttende antioxidanter, der er hinandens bedste venner, fordi de stabiliserer og styrker hinanden. E-vitamin er fedtopløseligt og gør huden smidig, mens C-vitamin, som er vandopløseligt, på multitaskende vis bidrager til både kollagenfabrikation og mere glød.

SE OVENNÆVNTE PRODUKTER som gode eksempler, og ikke en udtømmende liste, på de nævnte ingredienser. Ved netop at komme tættere på ingredienserne (hvem kan hvad) bliver udvælgelsesprocessen mere træfsikker. Tænker du i forhold til Ansigtscremen, at den jo både indeholder B3-vitamin og hyaluronsyre, så ja, det gør den, men man kan have brug for et ekstra underlag af netop hyaluronsyre og B3.

VIL DU VIDE MERE, HAVE DET DYBERE FORKLARET inkl. de bagvedliggende studier, så er det penslet ud i min seneste bog, som du finder billigst her.

27/01/2024
Hvor klogt er longevity med NAD+ som det nye anti-age?
Aldringsforskers bedste tip handler ikke om tabletter. Faktisk tværtimod
31/01/2024
Sig mig er det her en fejl?
Prissøm i bund på genoptrykt bog

Kommentarer

 • Maria

  Hej Anette, tak for altid gode råd og tips! Jeg bliver nysgerrig om jeg helt forstår princippet ifht. Hellere større mængde spf/solcreme end høj solfaktor. For det prod der er på billedet Dermaknowlegy er på faktor 50 – men den er ikke mindre hudkærlig, som du skriver de kan blive med høj faktor?
  Kh Maria

  09/02/2024
 • Nanna

  Hej Anette
  Kan produktet ANNEMARIE BÖRLIND 2 Phase Hyaluron Shake det samme som f.eks. Ling New York Dual Moisture Emulsion?
  Tak for at finde rundt i hudplejens forvirrende verden og oversætte til et forståeligt sprog for mig😊
  Kh. Nanna

  08/02/2024
 • Anette Holmgren Møller

  Kære Anette.
  Jeg er stor fan af dig, dine bøger, ansigtscremen og din store viden, som du gavmildt deler ud af.
  Jeg har flere gange forsøgt at blive en del af holdet for at modtage dine mails, men det mislykkes hver gang? Kan du hjælpe ?
  Mvh Anette Holmgren.

  07/02/2024
 • Christina kragh

  Jeg har lige klikket den nye fra paulas choice hjem du har på billedet, med den rabatkode du delte forleden Tak . Jeg er spændt på at få testet den 🤗 har du testet den og hvad tænker du i forhold til den anden der kom først ? Kh C 😘

  01/02/2024
 • Maja

  Hej Anette. Tak for fantastisk deling af viden, som jeg lystigt nørder med på. Jeg har din a-vitamincreme, som jeg er rigtig glad for. Jeg bruger desuden hyalyronserum og C-vitamin om morgenen og niacinamid om aftenen, men gør rækkefølgen egentlig en forskel qua denne artikel?

  På forhånd tak,
  Maja

  31/01/2024
 • Anette

  Jeg har kig på dette produkt, men en veninde fortalte, at du vist er fortaler for, at man deler pleje og solbeskyttelse op frem for at kombinere det i eet produkt. Kan ikke se du har anbefalet produkter fra Amazing spaze på din side, så jeg er i tvivl om det her er et af de tilfælde, hvor man måske bliver lidt forblændet af pris og branding “jammen så må det være godt” 🥴 https://amazing-space.dk/shop/high-defense/

  30/01/2024
 • Susi

  Tusinde tak for alle dine gode råd, jeg er vild med det.
  Men jeg har stadigvæk svært ved at navigere i både de forskellige produkter og rækkefølgen de skal bruges i. Og specielt hvad der virkelig vil hjælpe mig.
  Det ville være fantastisk hvis du tilbød personlig rådgivning 😉 Jeg er sikker på at mange ville elske det.
  Rigtig god dag 🙂

  30/01/2024
 • Anne H

  Sikke da en genial liste Annette! Den skal gemmes. Må jeg spørge om du har prøvet den a-vitamin creme som hedder A313? Og i givet fald, hvad synes du? Din er fantastisk, men budgettet siger nogle gange nej til den… Tak for dig, jeg har fulgt med her i mange år.

  30/01/2024

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.