Sarah: 10 års problemhud forsvandt med A-vitamin

Lad mig udfolde, hvad A-vitamin kan – og ikke kan. Ej kun baseret på studier, hudlægeord eller min egen begejstrede hud. Men også på andres hud. Som for eksempel Beautyspacelæser Sarah Ditte Andersen, der skrev:

”Jeg har i mange år haft tendens til slemme akneudbrud, betændte og ømme. Det har været en problematik i 10 år, men er med Ansigtscremen forsvundet som dug for solen. Nu har jeg kun ganske få hormonelle udbrud af og til. Er så lettet. Er så glad.”

A-vitamin er først og fremmest en balancerende ingrediens, der vil virke velopdragende, altså trække tør hud mod mindre tør. Fedtet hud mod at være mindre fedtet. Det er dog ikke min erfaring, at mange opnår SÅ vild virkning, som Sarah. For akne er en hudsygdom, der kræver læge/hudlæge. Men du kan komme langt med A-vitamin, hvis der er tale om lettere udbrud – og det er der mere om her, her og i bogen Bedre hud med årene.

Så hvad med i dagtimerne? Går det med A-vitamin, inkl. Ansigtscremen der?

Ja. Også selvom du har hørt mig og sikkert også andre anbefale vitaminet til natten. Men det skyldes, at vi ofte løber ind i pladsmangel i dagtimerne, hvor især SPF skal prioriteres. A-vitamin er i nogle varianters tilfælde følsom overfor lys. Men selve huden bliver ikke mere lysfølsom. Den bliver stærkere. Hud reagerer først negativt, hvis du overdoserer og ender med en uheldig A-vitamin-reaktion, hvor huden skaller, bliver rød og irritabel. Gå derfor langsomt frem, så du opbygger tolerance, hvis du er nybegynder.

Må jeg bruge Ansigtscremen som gravid?

Der er flere former for A-vitamin og især den receptpligtige skal undgås under graviditet. Populært kaldes de andre former for pre-drugs, fordi de langsomt forvandler sig til netop den aktive A-vitaminsyre, når de interagerer med huden. Derfor og ja, ud fra et overforsigtighedsprincip, så giver det – også ifølge hudlæge og professor Peter Bjerring – bedst mening, at vente med A-vitamin til efter graviditet.

Hey, fylder A-vitamin virkelig huden op?

Det sker på naturlig vis – ikke på tjubang-fillers måden – og heller ikke til et niveau, hvor du ikke kan genkende dig selv. Udover at hanke op i huden, så den bedre producerer friske, velformede celler, får du mere kollagen – over tid cirka 15-18 procent mere. Og det er rart at tænke på, fordi vi med tiden får en mere fladtrådt kollagenmænde – dels på grund af for meget UV-lys, dels fordi sukker er en skurk – for meget altså. Sukker får kollagen til at skrumpe på måden, som tøj krøller sammen, hvis man hopper i vandet med det på. Endelig bidrager A-vitamin til ens egen produktion af hyaluronsyre længere nede i huden.

Brug det A-vitaminprodukt, du er glad for.

Som du sikkert ved, er jeg så tosset glad for A-vitamin, at jeg for snart tre år siden fik udviklet mit eget produkt. Skruet sammen efter mit hoved på en måde, hvor du får det af EU max anviste niveau af vitaminet (fordelt på to ikke-irriterende varianter) og blandet med hyaluronsyre, squalane, ceramider og niacinamid.

Du finder den hos udvalgte hudlæger i de største byer eller på beautyspace.dk lige her.

@beautyspace på Instagram

FOTO LEA JESSEN

07/07/2023
Videnskaben: Spis dig til ekstra solbeskyttelse
Den ene frugt, der står højt på listen over indre UV-beskyttelse
15/07/2023
Hvad du muligvis ikke ved om D-vit og melatonin
Hvad der gjorde mig klogere på D-vitamin og melatonin

Kommentarer

 • Lone

  @Ditte… Hej…vil du blive mere præcis ift. de produkter, du skrev, du brugte ift. især Rosacea i dit indlæg 12/7?
  Jeg blev i tvivl om produkterne du omtalte fra Jorgorbe og RC solfaktor – og ja, osse de andre… så en stor hjælp ville være, at du nævnte de fulde navne på produkterne🩷 Så vil jeg nørde videre i min søgen efter lige præcis, hvad der passer min hud.
  Har netop idag modtaget min allerførste “Ansigtscreme” og jeg glæder mig så meget til at opleve, hvad den over tid, kan gøre for min hud… Kh. Lone 61 år…

  26/07/2023
 • Camilla

  Hej jeg har lyst til at prøve din A creme men har sensitiv + Rosacea-hud. Jeg er også 53 og har ret tør hud. Vil den kunne hjælpe mig?
  Pft

  17/07/2023
 • Cecilie Gave

  Kære Anette,
  Jeg bruger din creme og er meget glad for den, men kan min datter på 14 år også bruge den mon? Hun har små bumser imellem øjnene og rundt om næserodene og synes det er så træls.

  16/07/2023
 • Pernille S

  No bullshit Anette! Din Ansigtscreme fåes ikke bedre. Punktum.

  14/07/2023
 • Sarah

  Kan man undlade en serum med Niacinamid og hylaronsyre når det er i ansigtscremen?

  13/07/2023
 • Mille

  Anette, når jeg søger Beautyspace frem, kommer der et site, der hedder BeautySpace frem. Jeg ved ikke, om det er lovligt, at de bruger dit navn? Sitet ligner også i farver og layout, så først var jeg faktisk lidt forvirret og troede, du pludseligt have ændret dit site til engelsk.

  13/07/2023
   • Mille

    Mail sendt.

    14/07/2023
 • Pernille

  Kære Anette

  Jeg har efter en lang periode med din A-vitamincreme nu holdt en lang pause grundet voldsom nældefeber udbrud og solallergi og samtidig fået konstateret rosacea med akne udbrud – jamen er det ikke en herlig kombi! Af hudlægen har jeg fået ordineret antihistaminer og cremen Finacea 15 gel, hvor sidstnævnte har fungeret rigtig godt både i forhold til rødmen og aknen men jeg er ikke tilfreds og føler min hud er i ubalance – jeg tænker dog, at det hele kan skyldes begyndende overgangalder og mangel på østrogen – har du erfaring med, hvad netop hormoner kan gøre ved vores hud og om du har set gode resultater med østrogen tilskud? Jeg vil dog også gerne i gang med din creme igen men har svært ved at finde ud af, hvor den kan passe ind i min daglige rutine…? IOm morgenen vasker jeg blot med koldt vand, Bioderma serum og så Skinceuticals Mineral defence Spf 50 – det har i den grad også dæmpet rødmen og virker rart på huden. Aften renser jeg med Danish Skincare og så Bioderma serum igen og Finacea gel…Sidstnævnte er egentlig ordineret til 2Xdagligt, morgen og aften men jeg bruger den kun aften p.t.

  13/07/2023
 • Trine

  Anbefaler du at bruge din a-vitamin creme både morgen og aften?
  Lige nu bruger jeg den med stor succes om aftenen og alm dagcreme om morgenen☀️
  Tak for en fantastisk creme, for din gode formidling af viden om hud, produkter, mm. Og for din dejlige væremåde.
  Mvh. Trine

  12/07/2023
 • Ditte

  A vitamin er ikke bare A vitamin – på min hud ihvertfald 😊
  Jeg startede med BP a vit. Den var jeg ikke glad for – den lagde sig ovenpå huden. Så skiftede jeg til Dermalogica’s overnight A vit. Den var jeg faktisk glad for, men men, det er først efter jeg startede på Ansigtscremen og parrede den med Hemphilia CBD creme, ar det virkelig gjorde en forskel. Det makkerpar slipper jeg aldrig. Jeg har aldrig haft så fin hud i hele mit liv. Ren uden udbrud og ingen stoppede porrer, langt mindre porrer i det hele taget, fugtmæt og med masser af glød.
  Jeg glæder mig over der hver dag.
  👏🙏🤗

  12/07/2023
  • Anne

   Hvilken af Hemphilias cremer bruger du?

   12/07/2023
   • Ditte

    Hej Anne,
    Jeg startede med deres Night creme og gik så over til den de har mod rødme og har det sidste halve år gået all in på max CBD indhold og brugt relief cremen og det er det sidste makkerpar der virkelig har gjort en forskel – jeg bruger først Comfort zone egf ampul, så a vit fra Anette og til sidst relief cremen.
    Om morgenen bruger jeg pestle and mortar fugt serum, Jorgorbe niacinamid, relief cremen og sidst RC solfaktor 😊
    Det har gjort underværker – håber du kan bruge det til noget 🙏🤗

    12/07/2023
    • Sanne L

     Hej Ditte.
     Bruger du reliefcremen med pebermynte til ansigtet? Det lyder som fantastiske resultater, men den type æterisk olie i ansigtet lyder lidt vild.

     12/07/2023
     • Ditte

      Ja, jeg var faktisk også noget skeptisk inden, især fordi min hud var sensitiv og lettere hysterisk 😅
      Men, den bliver branded til ansigtet også, så jeg gav den et skud – og er faktisk blevet ret glad for den opfriskende følelse 🤗 jeg har ingen reaktion haft i negativ retning

      12/07/2023
 • Gitte Sembach

  Kære Anette
  Jeg har også cremen liggende og begyndende Rosacea men har mistet det lille fine kort der fulgte med, vil du ikke give en vejledning i opstart af A-vitamin cremen?
  Venlig hilsen Gitte

  12/07/2023
 • Maiken

  Hej Anette
  Giver det mening at bruge Ansigtscremen på øjenområdet?
  Pft.

  12/07/2023
 • Maria

  Hej Anette
  Når du skriver “pladsmangel” – hvor megen plads ér der så på/i huden.? Er der forskel på hudtypers “kapacitet”.? Eller er det ren matematik.??
  Bh Maria

  12/07/2023
 • Merete

  Kære Anette,

  Jeg stemmer i med heppekoret – er ovenud begejstret.
  Efter 15 år med “alt godt fra hudlægen” gr rosacea, må jeg
  erkende, at det der virker allerbedst er: Ansigtscremen.
  Har brugt den siden starten og kan slet ikke undvære den.
  Tak.
  Bh Merete

  12/07/2023
  • Louise

   Hej Merete.
   Jeg har også rosascea -og har cremen liggende, men har simpelthen ikke turde komme rigtigt igang med den.
   Vil du fortælle hvordan du har brugt den i opstart og nu? Jeg vil virkelig gerne have igang med cremen.
   På forhånd tak
   Vh Louise

   12/07/2023
 • Jeannette

  Hej Anette

  Den er ikke mindre end fantastisk:-) , jeg har dog brug for lidt serum under ellers føles min hud for stram. Hvilke serum går bedst med din creme? Kh Jeannette

  12/07/2023
 • Eva Bacher

  Kære Anette

  Hvordan med A-vitamin og rosacea? Trigger på sollys, men ikke umiddelbart på retinoid. Så mon ikke det går med rigelig faktor….?

  BH Eva

  12/07/2023
  • Liv Davids

   Kære Eva
   Jeg har rosacea, som er velbehandlet, og også atopisk hud/eksem især på halsen.
   Jeg tåler A-vitamincreme, både Anettes Ansigtscremen og andre. Jeg skifter lidt mellem mine yndlingsproduktet.
   A-vitamincreme har helt klart styrket min hud og bedret min rosacea, men man skal gå langsomt frem.
   Venlig hilse
   Liv

   12/07/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.