Bruger du måske selv Matas-striber? blev jeg spurgt

Der kom flere reaktioner på teksten, om hvorvidt det betaler sig at være billig. Mange relevante – inklusive et par kritiske, som jeg gerne vil besvare. Ikke fordi de skal have mere opmærksomhed, men fordi det med økonomi og hudpleje er en slags hjertesag.

De kritiske kommentarer lød på bl.a. ”du anbefaler Matas, og samtidig får jeg uafhængigt et nyhedsbrev fra netop Matas på 20-25 procent” og ”ville du måske selv bruge Matas Striber, hva’?”

Som svar på det første, så har jeg hverken røntgensyn eller insiderviden i forhold Matas udsendelser. Når jeg en sjælden gang, og i øvrigt aldrig i sammenhæng med Matas, videresender procenter (lejlighedsvis som plaster på bogpakker), så gør jeg altid opmærksom på, hvordan aftalen hænger sammen. Når jeg decideret anbefaler produkter som her, så er de indkøbt af mig selv og hvis ikke, så vil der stå ”tilsendt presseeksemplar.”

Når det kommer til det andet spørgsmål, er svaret et klart og tydeligt ja. Men da langt fra altid. Det afhænger af mit rådighedsbeløb på det pågældende tidspunkt.

Jeg tror, de fleste af os køber ind både i Netto, i en lokal favoritbutik og muligvis også i Salling eller Illum. Engang gjorde man enten eller. Ligesom hudpleje engang helst skulle signalere at være bekostelig – sådan er det heldigvis ikke mere.

Jeg tror samtidig, det er privilegieblindt at tro, at mange har et månedligt hudplejebudget på flere hundrede kroner. Og det er netop i den forbindelse, at det er vigtigt at slå fast, at alle kan komme ud at køre hudplejemæssigt – uanset om du billedligt talt tager bussen eller synker behageligt ned i sæderne på en ny Audi. For jeg lover, at både niacinamid og hyaluronsyre virker på samme måde uanset, om de optræder hos Matas Striber eller i et produkt fra La Prairie. Men det kan være svært, og især på andres vegne, at gøre sig til prisherre over værdien af Audiens mærkbare hestekræfter, følelsen af de figurformede sæder og sikkert massevis af andre behageligheder.

Der kan dog kvalitativt være betydelig forskel på almindelig fugtmættende hyaluronsyre og mikroniseret hyaluronsyre (og at gøre hyaluronsyre mindre kræver en enzymatisk proces, som jo ikke er gratis).

Forskellen på dyr og billig hudpleje

Den samlede pris på et hudplejeprodukt er påvirket af alt fra råvarepriser til hvor høj markedsføringslagkagen er, ligesom forarbejdning som f.eks. fermentering, forskning, høstmetoder og certificeringer er eksempler på valg, der kan koste fra lidt til meget.

Den nu afdøde skønhedspionér Estee Lauder sammenlignede tilblivelsen af en creme med et kunstværk, hvor tidsforbrug og sjælen bag er med til at fastsætte prisen. Det er nok at stramme den at sammenligne kunst og masseproduceret creme. Men et håndværk, dét er der tale om.

Og hvad det så skal koste, er svært at svare på. Som nævnt kan der være forskel på kvaliteten og den funktionelle virkning af hyaluronsyre. Og for at tage et andet eksempel, som jeg har omtalt tidligere: Kamilleolie fra råvareproducenten NHR Oils, som benytter sig af CO2-ekstraktion, koster 90 kr. pr. milliliter, mens gængs kamilleolie fra virksomheden Aviano Botanicals koster omkring seks kroner pr. milliliter. Trods pris- og kvalitetsforskellen vil der på en indholdsoversigt i begge tilfælde bare stå: Kamilleolie.

Og tag den endnu et skridt videre: Se på produktionsmetoder, medarbejderforhold og ikke mindst og igen: Dokumentationen bag ingredienserne.

Endelig er der konsistens, duft, holdbarhed og emballage. Hvis fornemmelsen på huden ikke er behagelig, eller krukken ligner et samlesæt fra Jem & Fix, tæller det for nogle også. Faktum for de fleste er, at når noget er mindre behageligt, så bliver det ikke brugt. Tænk bare på solfaktorcreme, der får os til at ligne Pjerrot.

GRATIS SMAGSPRØVE på hvordan du vælger de rigtige ingredienser, rækkefølger og rutiner finder du her.

FÅ DIN HUDPLEJE-GPS på biblioteket eller billigst her.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvis du vil have den lovede øjenskyggeguide (som er lige på trapperne) … og med en tur til Paris.

12/11/2023
De fleste tror, det her er godt for deres hud
Men det kan være stikmodsat
16/11/2023
5 undervurderede ansigtsbehandlinger
Fra støvsugning til fuldfed fugtmætning

Kommentarer

 • Janne

  Du er en stjerne Anette, det er så rart du ikke skubber alt mulig hudpleje til os der læser med her, tak!

  02/12/2023
 • TrineL

  Det er pudsigt og virkeligt rammende – og helt afsindigt undervurderet, hvor meget emballage og følelse betyder.

  Jeg er ikke god til krukker eksempelvis, men foretrækker tube – eller måske endda en fiks sag med pumpe, når det kommer til emballagen.

  Følelsen er endnu mere abstrakt, for den er ikke så genkendelig rent visuelt. Da jeg var i Japan tidligere på året, købte jeg virkeligt mange forskellige hudplejeprodukter med hjem. Bl.a. rens, der på en masse blogs og andre spændende websites havde fået meget ros. Den kunne købes i supermarkeder og de convenient stores / apoteker der findes i hobetal. Og prisen? Den var lav. Rensen er lækker. I tube, bliver til en formidabel skum.
  Jeg købte også en anden rens. Fra Shiseido (jeg var trods alt rejst på tværs af kloden til Shiseidos hjemland). Den er i ligeså tiltalende emballage og bliver til en fabelagtig skum. Prisen var 7 gange den andens pris (dobbelt så meget hvis jeg køber den i Danmark). Men for filan.. Der er en utrolig svag snert af en duft i Shiseidos rens, der er det eneste der adskiller de to (jeg har forsøgt at blindteste 😀 ). Den snert af duft, er tungen på vægtskålen og gør, at jeg altid rækker ud efter produktet fra Shiseido, når jeg står der ved vasken om aftenen.

  Mit liv bliver på ingen måde dårligere af den anden rens – og jeg køber da helt sikkert en med hjem næste gang jeg skal til Japan. Men Shiseido giver mig og min rense-oplevelse et ekstra, og ganske særligt touch, som jeg er villig til at betale ret meget ekstra for. Er det dyrt? Det afhænger af pengepungen. Men resultatet er det samme 🙂

  Tak for altid gode indlæg, vidensdeling og formidable skriverier.

  16/11/2023
 • Maj

  Bl.a derfor følger jeg med herinde, og får pænere hud, Er HELT enig med Camilla Kirstines kommentar.

  15/11/2023
 • Camilla Kirstine

  Kære Anette.
  Jeg føler jeg siger det i hvert indlæg, men HOLD OP hvor er du altså bare en eminent formidler og hvor er jeg glad for dette univers.
  Som skrevet i en anden kommentar – du er på sin vis DK’s hud- og oplysningsguru.

  God dag !

  15/11/2023
 • Lone

  Tak for altid godt og sagligt indhold – du har virkelig fingeren på pulsen! For mig er du Anette indbegrebet af en hudguru, og jeg sætter stor pris på at følge med hos dig. Til gengæld bruger jeg ikke meget tid på ‘dame’bladenes beauty sider.
  Og så kan jeg godt lide din tilgang til at præsentere danske hudplejeprodukter, der typisk er certificerede og er godt testede. Jeg vil gå langt for at støtte dansk forskning og danske arbejdspladser samtidig med,at jeg gør noget godt for min hud. Og så synes jeg faktisk, Matas Striber gør det rigtig godt med et kæmpe udvalg af solide svanemærkede og uparfumerede produkter + flere med Astma-Allergi Danmarks Den Blå Krans. Det er for mig hudpleje med holdning.
  Tak for dette fantastiske univers 😍

  15/11/2023
 • Ulla Kepp

  Elsker at læse med og være i din trygge favn. Tak for dig👌

  15/11/2023
 • Marianne

  Tak for et godt indlæg! For mig har det virkelig været en øjenåbner at ingredienserne er vigtigst – og blander gladeligt billig og dyr hudpleje – det er jo det der gør at der indimellem kan blive plads til luksus fra bioeffect, som sagtens kan gå med forbehandling Glycolic acid fra The Ordinary.

  15/11/2023
 • Annette Olesen

  Virkelig godt skriv! Selvfølgelig vil der være forskel på produkter, og hvad der føles godt for den ene er jo ikke nødvendigvis godt for en anden. Man må prøve sig frem. Jeg har i mange år også tænkt jo dyrere jo bedre, men har det sidste års tid ( med stor hjælp af din vejledning ) fået øjnene op for at det slet ikke behøver være så dyrt for at virke. Jeg har ved hjælp af at købe nogle få nye produkter (har købt i små mængder for at teste ) fået så meget bedre fugtet hud, mindre pore og solskader( fuger!) Du kommer godt omkring mange forskellige mærker, produkter og prisklasser. Synes det er fint du nu også fortæller at man kan bruge Matas produkter og det ikke bare er at smide penge ud af vinduet fordi de ikke virker. Læser altid dine nyhedsbreve med stor interesse, tak for det. Vh Annette

  15/11/2023
 • Charlotte

  @sussi 😅

  15/11/2023
 • Charlotte

  Undrer mig over de kritiske spørgsmål da du klart og tydeligt skriver at du er en selvstændig og uafhængig skønheds formidling og ikke er betalt af nogen .
  Ked af der bliver stillet tvivl om det!
  Jeg har fulgt dig i rigtig mange år og du er en de det mest ærlige mennesker i den her industri
  ingen bullshit kun facts .
  Respekt herfra
  Tak for dig❤️

  15/11/2023
  • Julia Venus

   Jeg er faktisk glad for at der stilles sprøgsmål, tvivles og udfordres til AP, for det gør hende nemlig langt mere troværdig og tillidsvækkende når hun så åbenlyst transparent besvarer spørgsmålene her. Jeg har ikke læst omtalte indlæg (endnu:)…men jeg kunne da godt finde på at tænke det samme som nogle skeptikere har tænkt højt 😂

   Jeg stoler som udgangspunt ikke på nogen der der omtaler sig selv som troværdige, uafhængige, selvstændige etc. De er nødt til at (Be)vise det. En hver kan jo skrive hvad som helst om sig selv tænker jeg (og jeg har ikke engang prøvet Tinder🤣🤣🤣)

   …netop Derfor er Anette suveræn i forhold til de fleste hudplejeformidlere for mange, tror jeg. Faktabaseret, grundig, tør kradse i overfladen, tør udfordre status quo og tør lægge tvivl/kritik frem her….som besvares sagligt, humoristisk og oplysende. Bravo🙌🏽

   15/11/2023
 • Anette Hangaard Christensen

  Hej Anette
  Tak for et godt skriv. Info jeg selv prøver at blive klog på. Dyr vs. Billigt hudpleje.

  Kan man se på produktet om det er almindelig fugtmættende hyaluronsyre eller mikroniseret hyaluronsyre ?

  Hilsen Anette

  15/11/2023
  • Susi B.

   Rigtig godt spørgsmål, det glæder jeg mig også til at læse svaret på 🙂

   15/11/2023
 • Susie

  Glemmer ikke den dag min nye, unge kollega fandt ud af at jeg er glad for hudpleje og sagde: så er du måske sådan en som bruger 200 kroner som måneden på hudpleje….

  15/11/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.