Har du lavet en kollagen-opsparing?

‘Collagen banking’ er et catchy begreb, der oversat til dansk kan lyde en anelse pensionsopsparingsagtigt. På engelsk lyder det til gengæld som en investering, ingen tør gå glip af – hvis bare man interesserer sig en smule for hud.

Men ærligt talt får collangen banking spørgsmålene til at pible frem. Kan man overhovedet opspare kollagen? Hvis ja, hvordan? Og hvorfor er det nu, at man gerne vil det – og hvornår er det smart at begynde? Her får du svar på nogle af de mest oplagte spørgsmål og en forskers vurdering af hele fænomenet.

Hvad taler vi om? Kollagen er hudens vigtigste byggesten. Det er proteinmaterialet, der holder huden springmadrasspændstig. Og der er samtidig tale om protein, som har det med at falde af på den med tiden. Derfor er (den optimistiske) teori, at opsparet kollagen vil kunne give huden et friskere udseende længere.

Hvordan? Det er nu ikke fordi opsparing af kollagen lyder pivspændende i sig selv, synes jeg. Det er for eksempel ikke som at nedfryse æg og dermed sikre sig noget friskt og fyrigt til mere slatne tider. Det tætteste vi kommer den tankegang, er et kig på den amerikanske longevity entusiast Bryan Johnson, som får frisktappet blod fra sin søn som et ungdomseliksir. Hvor vanvittigt det end lyder – og det er ikke for hudens skyld.

At opspare kollagen handler ikke om at sætte kollagen til side til ens ældre jeg, mens man er ung. Men i stedet om at motivere folk til at begynde på kollagenoptimerende behandlinger tidligere end normalt – typisk et helt årti tidligere når folk for eksempel er i deres senere tyvere. Det kan være at ty tidligt til professionelle behandling som Ultraformer, laser, IPL, professionelle peelinger, Botox og fillers.

Hvornår? Det er der delte meninger om. For eksempel har plastikkirurg Jens Jørgen Elberg tidligere frarådet tidlig brug af Botox på @beautyspace: ”Der er ingen beviser for, at Botox-injektioner kan forebygge rynker.” Det skal dog pointeres, at Botox ikke er en kollagenoptimerende behandling, men det er en behandlingstype, som også helt unge har fået øje på.

Dog behøver det slet ikke at være hverken så drastisk eller dyrt. Der er nemlig også fortolkninger af collagen banking, som handler om at bruge C- og A-vitamin, microneedling, SPF og at indtage kollagenpulver.

Faktum er dog, at der endnu ikke findes videnskabelige studier, som har undersøgt  begrebet. Men derfor kan det godt give mening, og forsker i kollagen og lektor ved Københavns universitet, Andrea Heinz, er optimistisk:

”Jeg synes det er en rigtig god idé at passe godt på sit kollagen og elastin,” siger hun og henviser til, at der er forskellige metoder, som påvirker hudens kollagen:

”Det er for eksempel videnskabeligt bevist at såkaldt microneedling, solbeskyttelse og A-vitamin har en indflydelse på kollagen. Microneedling og A-vitamin stimulerer kollagendannelsen, mens SPF forhindrer UV-betinget kollagennedbrydning. Decideret kollagentilskud er jeg skeptisk overfor, fordi jeg ikke kan se, hvordan det fysiologisk skal kunne lade sig gøre,” siger Andrea Heinz.

Det store spørgsmål står stadig tilbage: Er det muligt at hæve sin kollagen-opsparing, altså niveauet af friskt og fyldigt kollagen, for dermed at sikre sig en mere velpolstret opsparing, hudmæssigt, når man senere i livet synes, man har brug for den?

”Jeg kan ikke skrive under på, at kroppen danner mere kollagen, end den har brug for, f.eks. i tyverne, som er det, begrebet flere steder lægger op til. Det vil kræve studier, der undersøger det hos unge mennesker. Men hvis begrebet handler om at gøre de rigtige tiltag tidligt, så beskytter vi det vi har eller forbedrer udgangspunktet, til når vi er ældre.”

LÆS MERE OM KOLLAGEN:

@beautyspace på Instagram

Illustration Charlotte Karor

30/04/2024
Plaster ovenpå udsolgt BEAUTYSPACE BOKS
Plus SOS-løsning uden beregning til huden omkring øjnene
03/05/2024
Brug aftersun omvendt
Bortset fra de her 2, giver aftersun sjældent mening

Kommentarer

  • Camilla Kirstine

    Kære Anette.
    Jeg må indrømme at jeg hoppede i med begge ben lige da kollagen-pulver hypen startede og har brugt virkelig mange penge på det. Men, nu er der efterhånden en del eksperter som tvivler på, at man optager det som ønsket. Så jeg har sparret de penge og forsøger i stedet, med håb om, at der måske alligevel er en vis portion sandhed i tesen om virkningen at få det ind gennem kosten. Fx smager bone broth jo ret lækkert.
    Men jeg tror også at jeg er mere tilhænger af, at rette fokus på netop det du altid anbefaler med fokus på huden.
    Jeg har dog i en længere periode forsømt min hud og pga. sygdom manglet overskud til at gøre andet end anvende vaskekluden til morgen, fugtserum (jeg er blevet MEGET glad for den fra Ling som jeg første gang mødte i din beautyboks – den er dog noget af en udgift i mit budget, så jeg ønsker mig den altid. En favorit og følelse af lidt hverdags luksus!) samt SPF og været temmelig sløset med afrensning om aftenen. Lige nu bruger jeg Beauty of Joseons “Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+ PA++ efter en anbefaling herinde i kommentarsporet. Den er ultra let på huden, suger hurtigt ind og svier ikke i øjnene. Men jeg kan ikke helt greje om den egentligt beskytter tilstrækkeligt mod UVA og UVB?

    Nu er overskuddet sammen med forårets lys vendt tilbage og jeg føler en stor lyst til at tage hånd om mig selv og min hud.
    Jeg døjer med rosacea og er meget plaget af flushings, som hæmmer mig meget socialt og ofte kommenteres i større forsamlinger. Jeg har ikke tidligere brugt A vitamin, så nu vil jeg have Ansigtscremen ind om aftenen.

    Jeg har dine bøger (men tror jeg skal genopfriske, måske i lydbogsversionen?).
    Jeg er bare stadig lidt usikker og er først for nyligt begyndt at finde ud af, det der med aflæsning af produkters ingrediens liste som du ofte henviser til.
    Vil du mene, at min tiltænkte rutiner nedenfor ser fornuftig ud?

    Morgen:
    – Vaskeklud
    – Fugtserum Ling
    – C-vitamin evt. The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12%
    – Solcreme, ovennævnte fra Beauty of Joseon som indeholder niacinamid – du har tidligere nævnt at niacinamid og c-vitamin ikke går godt sammen og bør jeg i så fald vælge en anden solcreme?

    Aften:
    – Garnier micellair vand rens eller CeraVe hydrating cleanser – jeg har planer om at købe EXFO rens som du altid taler godt om.
    – Niacinamid serum fra Matas Striber efter din anbefaling.
    – A vitamin – Ansigtscremen

    Og her til sidst: min læge har foreslået jeg prøver i 3 måneder med receptcremen Rosex (metronidazol 0,75 %) – og mit spørgsmål er i så fald, om jeg kan bruge den inden Ansigtscremen, hvor jeg påfører den efter Rosex er trængt ind?

    De varmeste forårshilsener, en stor Beautyspace aka Anette fan
    Camilla Kirstine

    07/05/2024
  • Mariannegylding

    Wow, ham Bryan Johnson lyder creepy, gad vide om han drikker blodet, smøre sig ind i det eller får det som transfusion.
    Jeg er bange for jeg har fyret min kollagen-opsparing af for mange år siden ( sol en mas og self uden faktor)
    Men jeg bruger spf nu og din fantastiske a-vitamin med “farve” den er jeg vild med Anette.

    04/05/2024
  • Charlotte

    Ultraformer? Vil du komme mere ind på den behandling, og især din vurdering af den?

    02/05/2024
  • Louise

    Kære Anette,
    Endnu et super indlæg, tak for det!
    Tænker om du kan anbefale en mild c-vitamin serum?
    – har tidligere prøvet Ole Henriksen Truth Banana Bright Vitamin C Serum, som gav mig perioral dermatitis (gisp!) Heldigvis blev det sparket til hjørne af Paulas choice Azelaic Booster. Men mangler nu dette step i min dagsrutine.
    Mange hilsner
    Louise

    02/05/2024

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.