Giv mig 5 minutter, og du får styr på rækkefølgen 

Jeg husker stadig lykkefølelsen, da jeg som 19-årig kom hjem med en dyrt betalt hudplejeserie, der længe havde stået på ønskelisten. Jeg boede på det tidspunkt i L.A., hvor serien hang på alle de store billboards på Sunset Boulevard. Ikke nok med at den var cool at skue, den lovede også perfekt hud. Det sidste talte direkte til, at jeg bøvlede med en hud, der var lettere akneramt.

Jeg burde ikke have været glad, for i dag ved jeg, at renseproduktet svarede til en  udtørrende håndsæbe, og at cremens indholdsliste stort set bestod af vand, silikone og vaselineolie.

Om jeg fik perfekt hud? Desværre ikke.

Men heldigvis er der, som du sikkert allerede ved, veldokumenterede ingredienser, som gør indtryk på huden, så det ses og mærkes. Det handler om at justere forventningerne og vide, at det er med hudpleje som med sport og tandbørstning: Det virker, når vi gør det.

En hjælp til at finde vej gennem virvaret af ingredienser er Hudplejepyramiden®, som er  videreudviklet i samarbejde med en hudlæge, og hvor logik og rækkefølge svarer til den, du kender fra Maslows behovspyramide.

Mange har i forlængelse af sidste uge, hvor vi var igennem vækstfaktorproteinet EGF her og her, efterlyst en repetition af step 1, og det kommer her. Se det som afgørende vedligehold:

TRIN 1 – Vedligehold

Alt andet er ligegyldigt, hvis ikke fundamentet er på plads. Hudplejepyramidens® nederste trin giver bedst mening i dagtimerne:

Fugtmætning: Kig efter ingredienser, der kan tiltrække og binde fugt. Det kan især hyaluronsyre og glycerin, som begge er lette at spotte i en indholdsoversigt.

Fedt: Mængden afhænger af, hvor selvsmørende du er. Er din hud til den fedtede side, har du sjældent brug for at tilsætte endnu mere. Er du mere tørhudet, fungerer det godt at forsegle ovennævnte fugt med lidt fedt. Gå efter lette planteolier som squalaneolie, jojoba- eller hybenkerneolie frem for tunge, vaselineagtige olier som petrolatum og paraffin.

Antioxidanter: Gå efter et alsidigt batteri af beskyttende antioxidanter, der virker som stopklodser for de aggressive iltmolekyler, der suser om ørerne på os og mest af alt er ude på at skabe ballade og ælde huden i utide. Der findes utallige lige fra grøn te til resveratrol, Q10, niacinamid C- og E-vitamin.

Solfilter: Den billigste og bedste fremtidssikring, du kan give din hud. Nem at spotte, fordi den skal fremgå på emballageforsiden med SPF og et beskyttelsestal.

Rækkefølge: Du kan få alle fire ting i én ansigtscreme eller lag-på-lag med fugtmist, serum, creme og olie. På med det mest vandede først og det mest fedtede til sidst for på den måde at fugtmætte og så forsegle.

HUSKER DU Vivi og rækkefølgen, der ændrede hendes hud?

TRIN 2 giver bedst mening om natten.

NYT PÅ HUDPLEJEFRONTEN. Flere og flere serier stiler direkte efter Hudplejepyramidens step 1. Går efter at please hudbarrieren, sikre fugt og beskyttelse. En af dem er hudkyndige Helle Thorup, som har brugt de sidste par år på at sammensætte en serie efter eget hoved under navnet  Skinlosophy. Man kan tænke, om vi virkelig mangler mere hudpleje, men det er ret tankevækkende og  bemærkelsesværdigt, at  kosmetologen, der har set og arbejdet med adskillige effektive og også kradse ingredienser lige fra peelende syrer til retinol etc. ser en anden vej med en  parfumefri,  barriestyrkende hudgarderobe stramt målrettet rødmeblussende, sensitiv hud. Baseret på marula-olie, niacinamid og masser af fugtmætning. Fugtmisten med indholdet her har fået en fast plads på min hylde.

Det skal nævnes, at Helle Thorup ikke er modstander af for eksempel peelende syrer. Hun mener bare, de overvejende hører hjemme i hænderne på en professionel og med vejledning.

MERE SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

BEDRE HUD MED ÅRENE – Videnskabens svar på en friskere og pænere hud finder du billigst her. 

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO JENS PETER ENGEDAL

23/09/2022
3 du skal kende, 1 ingen vil savne
Den bedste shampoo-bar, jeg til dato har prøvet. Her fanget med en unødvendighed, ingen...
27/09/2022
Om opstrammende ultralyd gavner alle?
Til en anmeldelse i Børsen prøvede jeg Ultraformer. Her er, hvad der skete

Kommentarer

 • Anna

  Kære Anette
  Tak for hjælpsom repetition. Lige et kort spørgsmål; hvis man som jeg når op på 2-3 sera om morgen (hylaron, c-vitamin og niacinamid), hvor vigtigt er det så, at den enkelte serum får god tid til at tørre og trænge ind inden den næste påføres? Eller er det måske helt underordnet og kan de påføres lige efter hinanden? Og lyder det af for meget med alle tre sera hver dag eller hvad tænker du?

  På forhånd mange tak.

  Mvh
  Anna

  04/10/2022
 • Charlotte

  Ps. Jeg fik ikke mit sidste skriv med
  Hvorfor jeg tænker på at skifte min C vitamin 2phase ud selvom jeg synes den er rigtig god så tænker jeg om det er godt for huden i perioder og bruge nogle andre produkter eller skal jeg bare holde mig til den jeg er glad for?

  Jeg vil også meget gerne vide hvilken 4 i 1 creme du har i tankerne
  Har købt beaute pacifique symphonhque dag creme i håb om at min hud kunne nøjes med den men jeg er stadig nødsaget til og bruge to forskellige slags serum under ellers føles min hud for tør

  27/09/2022
 • Trine H

  Hej Anette
  Kan du anbefale Helle Thorups dagcreme med SPF30?
  Er på jagt efter en ny, og vil gerne forenkle min rutine med 2 i en (SPF og fugt), da jeg synes, jeg “fnulrer”, når jeg kommer creme oven på creme.
  Jeg bruger serum fra Dermologica i min morgenrutine efter vask med vand og vaskeklud.
  Aften bruger jeg pHformula rens og Ansigtscremen (selvfølgelig )
  Kh Trine

  26/09/2022
 • Pia Marie

  Følger lige med

  26/09/2022
 • Sanne

  Jeg kunne også godt tænkte mig anbefalinger af 4i1-creme til tør hud, da jeg stiler efter at forenkle så meget som muligt.
  Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  26/09/2022
 • Charlotte

  Hej Anette
  Står og skal mig en ny C vitaminserum
  Men er i tvivl om det skal være 2phase serum fra pestle og motar som jeg er meget tilfreds med eller om jeg skal prøve den nye fra inkey list med egf og c vitamin
  Hvad vil du anbefale mig og bruge?
  Hilsen Charlotte

  26/09/2022
 • Lone Medom Jørgensen

  Annette, du skriver, at man kan få alle 4 ting i een ansigtscreme eller gøre alle 4 trin – hvilken ansigtscreme er det, der indeholder det hele ?

  26/09/2022
 • Mariannegylding

  Alle mine 🙂 og 3> kommer stadig ikke med når jeg skriver, Anette. Det virker som om jeg er sur, men det er altså et “software problem” tror jeg.

  26/09/2022
 • Mariannegylding

  Kender godt den følelse
  Jeg har aldrig helt kunnet gennemskue Cliniques 3 step, med den der sæbebar.
  Det har jeg indkøbt i mine unge år fordi det netop var hypet, og det eneste jeg fik ud af det var vældig stiv “betræk”

  26/09/2022
  • Hilde

   Jeg gikk også på blemmen med 3 step systemet i 2008, med bare dårlige resultater og penger ut av vinduet. Har takket være denne bloggen lært mye siden den gang 🙂

   26/09/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.